Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΡΟΥ Α΄

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΤΡΟΥ Α΄

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
Χαιρετισμός

    1/2Ο Πέτρος, απόστολος του Ιησού Χριστού.
Προς τους χριστιανούς που ζουν σκορπισμένοι προσωρινά στον Πόντο, στη Γαλατία, στην Καππαδοκία, στην Ασία και στη Βιθυνία. Ο Θεός Πατέρας σάς έχει ξεχωρίσει σύμφωνα με το σχέδιό του, και το Άγιο Πνεύμα σάς έχει εξαγιάσει, έτσι ώστε να υπακούτε στον Ιησού Χριστό και να εξαγνίζεστε με το αίμα του.  
Εύχομαι να πληθαίνει ανάμεσά σας η χάρη κι η ειρήνη.

Η ζωντανή ελπίδα

3Ευλογημένος να ’ναι ο Θεός, ο Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, που από μεγάλη ευσπλαχνία μάς ξαναγέννησε σε μια και­νούργια ζωή με την ανάσταση του Ιησού Χριστού. Έτσι τώρα μπορείτε να ελπίζετε πραγματικά 4σε μια κληρονομιά φυλαγμένη για σας στους ουρανούς, που δε φθείρεται, δεν έχει τίποτα το βέβηλο και δε μαραίνεται ποτέ. 5Με την πίστη θα σας περιφρουρεί η δύναμη του Θεού ωσότου έρθει η σωτηρία, που είναι κιόλας έτοιμη να φανερωθεί κατά τους έσχατους χρόνους. 6Με τη σκέψη αυτή να αισθάνεστε αγαλλίαση, έστω κι αν χρειαστεί προς το παρόν να στενοχωρηθείτε για λίγο από ποικίλες δοκιμασίες. 7Έτσι, η δοκιμασμένη πίστη σας, που είναι πολυτιμότερη από το χρυσάφι — το οποίο είναι φθαρτό, κι όμως δοκιμάζεται κι αυτό με τη φωτιά — θα βρεθεί ότι αξίζει έπαινο, τι­μή και δόξα, όταν φανερωθεί ο Ιησούς Χριστός. 8Το Χριστό τον αγα­πάτε, αν και δεν τον έχετε γνωρίσει κατ’ όψη. Τώρα δεν τον βλέπετε, πιστεύετε όμως σ’ αυτόν, κι αυτό σας γεμίζει ανείπωτη χαρά κι αγαλ­λίαση, και προγεύεστε την τελική δόξα, 9δηλαδή τη σωτηρία σας, που είναι κι ο τελικός στόχος της πίστης σας.
10Αυτή τη σωτηρία την αναζήτησαν διεξοδικά και γι’ αυτήν ερεύνη­σαν οι προφήτες που προφήτεψαν για τη χάρη που σας δόθηκε. 11Προσπάθησαν να εξακριβώσουν ποια και τι λογής θα ήταν η χρονι­κή στιγμή για την οποία τους μιλούσε το Πνεύμα του Χριστού που ήταν μέσα τους, όταν τους πρόλεγε τα παθήματα του Χριστού και τη δόξα που θ’ ακολουθούσε. 12Ο Θεός τούς αποκάλυψε ότι όσα έλεγαν δεν αφορούσαν τη δική τους γενιά αλλά τη δική σας. Όλα αυτά τ’ ακούσατε τώρα από κείνους που σας έφεραν το χαρμόσυνο μήνυμα με τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος που στάλθηκε από τον ουρανό. Αυτό το μήνυμα, ακόμα κι οι άγγελοι θα ήθελαν να το κατανοήσουν.

Η ζωή του χριστιανού

13Ετοιμαστείτε, λοιπόν, πνευματικά, και μείνετε άγρυπνοι· αφήστε να σας καθοδηγεί πλήρως η ελπίδα στη σωτηρία που σας προσμένει, όταν φανερωθεί ο Ιησούς Χριστός. 14Αφού αποφασίσατε να υπα­κούετε στο Θεό, μην αφήνετε να ρυθμίζουν τη ζωή σας οι επιθυμίες, που είχατε πριν τον γνωρίσετε. 15Αντίθετα, όλη σας η συμπεριφορά να είναι άγια, όπως άγιος είναι κι ο Θεός που σας κάλεσε. 16Γιατί το λέει η Γραφή: Να γίνετε άγιοι γιατί εγώ είμαι άγιος.
17Αφού στις προσευχές σας ονομάζετε «Πατέρα» το Θεό, που κρί­νει τον καθένα σύμφωνα με τα έργα του χωρίς να κάνει διακρίσεις σε πρόσωπα, έχετε υποχρέωση να περνάτε την πρόσκαιρη ζωή σας πάνω στη γη με σεβασμό στο Θεό. 18Ξέρετε καλά τι πληρώθηκε ως αντάλ­λαγμα για να απελευθερωθείτε από το μάταιο τρόπο ζωής, που κληρονομήσατε από τους προπάτορές σας. Δεν ήταν κάτι που φθείρεται, όπως το ασήμι ή το χρυσάφι, 19αλλά το ανεκτίμητο αίμα του Χριστού, που θυσιάστηκε σαν άμωμος κι άσπιλος αμνός. 20Η θυσία αυτή είχε προκαθοριστεί πριν από τη δημιουργία του κόσμου, φανερώθηκε όμως για χάρη σας τα τελευταία χρόνια. 21Εξαιτίας του Χριστού πι­στεύετε στο Θεό, ο οποίος τον ανάστησε από τους νεκρούς και του έδωσε δόξα και τιμή. Έτσι η πίστη κι η ελπίδα σας αναφέρονται στο Θεό.
22Τώρα που υπακούοντας στον αληθινό Θεό έχετε καθαρίσει τις καρδιές σας με το Άγιο Πνεύμα, αγαπήστε ειλικρινά ο ένας τον άλλο· η αγάπη σας να είναι ολόψυχη και να βγαίνει από καθαρή καρδιά. 23Μην ξεχνάτε ότι έχετε ξαναγεννηθεί από Πατέρα, που δεν είναι θνητός, αλλά αθάνατος, δια του λόγου του που είναι ζωντανός και αιώνιος. 24Γιατί, όπως λέει η Γραφή:
Όλοι οι άνθρωποι είναι σαν το χορτάρι,
          Κι η δόξα τους σαν τον ανθό του χορταριού.
Μόλις, ξεραίνεται το χορτάρι,
μαζί του κι ο ανθός του πέφτει.
25Αιώνιος είναι μόνο ο λόγος του Κυρίου.
Αυτός ο λόγος είναι το χαρμόσυνο μήνυμα που κηρύχτηκε σ’ εσάς.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
Το ακρογωνιαίο λιθάρι και ο λαός του Θεού

    Πετάξτε, λοιπόν, από πάνω σας κάθε είδους κακία, κάθε δολιότητα, υποκρισία, φθόνο και κάθε είδους κακογλωσσιά. 2Σαν τα νεογέννητα βρέφη, να λαχταράτε το πνευματικό κι άδολο γάλα, για να αυξηθείτε και να φτάσετε τη σωτηρία, 3μια και γευτήκατε την καλο­σύνη του Κυρίου.
4Ελάτε, λοιπόν, κοντά σ’ αυτόν που είναι το ζωντανό λιθάρι, το οποίο, ενώ αποδοκιμάστηκε από τους ανθρώπους, διαλέχτηκε από το Θεό κι αποδείχτηκε ανεκτίμητο. 5Ελάτε κι εσείς να χρησιμοποιηθείτε σαν ζωντανά λιθάρια στο χτίσιμο του πνευματικού ναού, στον οποίο θα υπηρετείτε ως ιερατείο άγιο, προσφέροντας θυσίες πνευματικές, ευπρόσδεκτες στο Θεό δια του Ιησού Χριστού. 6Για όλα αυτά λέει η Γραφή:
θα διαλέξω ένα πολύτιμο λιθάρι
και θα το τοποθετήσω ακρογωνιαίο στη Σιών.
Όποιος πιστεύει σ’ αυτό
δε θα ντροπιαστεί ποτέ.
7Για σας, που πιστεύετε, αυτό το λιθάρι είναι πολύτιμο· για όσους όμως δεν πιστεύουν, είναι το λιθάρι που οι χτίστες παραπέταξαν σαν άχρηστο· αυτό όμως έγινε το πιο πολύτιμο αγκωνάρι. Και σ’ αυτό το λιθάρι ο κόσμος θα σκοντάφτει, και θα ’ναι γι’ αυτούς η πέτρα του σκανδάλου. 8Σκοντάφτουν όσοι δεν πιστεύουν στα λόγια του Θεού κι έτσι ακολουθούν το δρόμο του χαμού, που μόνοι τους διάλεξαν. 9Εσείς όμως είστε η διαλεκτή γενιά, το βασιλικό ιερατείο, το άγιο έθνος ο λαός τον οποίο διάλεξε ο Θεός, ώστε να διακηρύξετε τα μεγαλεία εκείνου που σας οδήγησε απ’ το σκοτάδι στο θαυμαστό του φως. 10Εσείς, που κάποτε δεν ήσασταν καν λαός, τώρα γίνατε λαός του Θεού· εσείς, που άλλοτε δεν είχατε ελεηθεί, βρήκατε τώρα έλεος.

Πώς πρέπει να ζουν οι χριστιανοί

11Αγαπητοί μου, σαν περαστικοί και πρόσκαιροι που είστε, σας πα­ρακαλώ, αποφεύγετε τις αμαρτωλές επιθυμίες, που αντιμάχονται τη νέα σας ζωή. 12Η διαγωγή σας ανάμεσα στους ειδωλολάτρες να είναι γεμάτη καλοσύνη, έτσι ώστε, ενώ σας συκοφαντούν ότι είστε κακοποι­οί, βλέποντας τα καλά σας έργα να πιστέψουν και να δοξάσουν το Θεό την ημέρα της παρουσίας του.
13Να υπακούετε λοιπόν σε κάθε ανθρώπινη εξουσία, για χάρη του Κυρίου είτε είναι ο αυτοκράτορας, επειδή είναι ο ανώτατος άρχοντας 14είτε οι τοπικοί διοικητές, επειδή είναι σταλμένοι απ’ αυτόν για να τι­μωρούν τους κακοποιούς και να επαινούν αυτούς που κάνουν το κα­λό. 15Γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού: Να αποστομώνετε με τις καλές σας πράξεις την άγνοια των ανόητων ανθρώπων. 16Καθώς είστε ελεύθεροι, μη χρησιμοποιείτε την ελευθερία σαν πρόσχημα για να σκεπάζετε την κακία, αλλά να ζείτε σαν δούλοι του Θεού. 17Όλους να τους τιμάτε· να αγαπάτε τους αδελφούς σας χριστιανούς να σέβε­στε το Θεό· να τιμάτε τον αυτοκράτορα.

Το παράδειγμα του Χριστού

18Οι δούλοι να υποτάσσεστε με πολύ σεβασμό στους κυρίους σας· κι όχι μόνο στους καλούς κι επιεικείς, αλλά και στους δύστροπους. 19Γιατί αξία έχει το να υπομένει κανείς δοκιμασίες και να πάσχει άδι­κα, επειδή έχει συνείδηση της παρουσίας του Θεού. 20Τι αξία θα είχε αν υπομένατε τους βασανισμούς για κάτι κακό που κάνατε; Αν όμως κάνετε το καλό και σας τιμωρούν, και παρ’ όλα αυτά δείχνετε υπομο­νή, τότε θα ’χετε την ευλογία του Θεού.
21Σ’ αυτό σας κάλεσε ο Θεός.
Γιατί ο Χριστός πέθανε για μας,
αφήνοντάς σας το υπόδειγμα
για να βαδίσετε στ’ αχνάρια του.
22Αυτός αμαρτία δεν έκανε,
και δόλος στο στόμα τον δεν βρέθηκε.
23Τις λοιδορίες δεν τις ανταπέδιδε,
κι όταν έπασχε δεν απειλούσε·
εμπιστευόταν στο δίκαιο Κριτή.
24Αυτός σήκωσε τις αμαρτίες μας
με το ίδιο του το σώμα στο σταυρό,
για να πεθάνουμε κι εμείς
ως προς την αμαρτία,
και να ζήσουμε μέσα στο θέλημα του Θεού.
Με τις πληγές του Χριστού γιατρευτήκατε.
25Περιπλανιόσασταν σαν πρόβατα,
μα τώρα γυρίσατε πίσω
στον ποιμένα που φροντίζει για σας.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γυναίκες και οι άντρες

      Οι γυναίκες επίσης να υποτάσσεστε στους άντρες σας. Έτσι, κι αν μερικοί απ’ αυτούς δεν πιστεύουν στο λόγο του Θεού, με τη συμ­περιφορά σας θα τους κάνετε να πιστέψουν χωρίς διδασκαλία, 2γιατί θα βλέπουν την άμεμπτη διαγωγή σας και το σεβασμό σας. 3Στολίδια σας δεν πρέπει να είναι τα εξωτερικά, όπως η περίτεχνη κόμμωση, τα χρυσά κοσμήματα και τα εντυπωσιακά φορέματα, 4αλλά τα εσωτερικά, όπως η καθαρότητα της καρδιάς κι η πραότητα κι ηρεμία, που χο­ρηγεί το Πνεύμα. Αυτά δεν φθείρονται κι έχουν μεγάλη αξία μπροστά στο Θεό. 5Τέτοια στολίδια χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν οι ευ­σεβείς γυναίκες, που είχαν αποθέσει τις ελπίδες τους στο Θεό. Υπο­τάσσονταν στους άντρες τους — 6όπως η Σάρρα, της οποίας είστε πραγματικοί απόγονοι, ήταν υπάκουη στον Αβραάμ και τον αποκα­λούσε «κύριο» — συμπεριφέρονταν με καλοσύνη και δε φοβούνταν τίποτε.
7Το ίδιο κι οι άντρες να συμπεριφέρεστε με φρόνηση στις γυναί­κες σας, γιατί είναι το ασθενέστερο φύλο, και να τις τιμάτε, γιατί ο Θεός τις έκανε κι αυτές κληρονόμους της νέας ζωής, όπως κι εσάς. Η κοινή σας ζωή να είναι τέτοια, ώστε να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας.

Γενικότερες συμβουλές

8Όλοι, τέλος, να έχετε ομοφροσύνη και συμπόνια ο ένας για τον άλλο. Να έχετε αδελφική αγάπη μεταξύ σας και να είστε σπλαχνικοί και καλοσυνάτοι. 9Να μην αντιδράτε στο κακό με κακό και στη βρισιά με βρισιά αλλά με ευλογίες. Να ξέρετε ότι ο Θεός όταν σας κάλεσε υποσχέθηκε να σας δώσει την ευλογία του. 10Όπως λέει η Γραφή:
Αυτός που θέλει να χαρεί τη ζωή του
   κι επιθυμεί να δει καλές μέρες
ας πάψει η γλώσσα τον να λέει το κακό
και από τα χείλη του ας μη βγαίνει δόλος.
     11Ας αποφεύγει το κακό
κι ας κάνει το καλό·
ας επιδιώκει την ειρήνη
κι ας τη ζητάει επίμονα.
12Γιατί ο Θεός βλέπει τους δικαίους
κι ακούει τις προσευχές τους.
Εναντιώνεται όμως
σ’ αυτούς που κάνουν το κακό.

Τα άδικα παθήματα

13Γιατί ποιος μπορεί να σας βλάψει, όταν επιδιώκετε με κάθε τρόπο το καλό; 14Αλλά, κι αν χρειαστεί να υποφέρετε επειδή κάνατε αυτό που είναι δίκαιο, να μακαρίζετε τον εαυτό σας. Mη φοβάστε τις απει­λές τους και μην ταράζεστε. 15Να τιμάτε τον Κύριο, το Θεό, μ’ όλη σας την καρδιά. Να είστε πάντοτε έτοιμοι να δώσετε τη σωστή απάντηση σ’ όλους όσοι ζητούν να τους δικαιολογήσετε τη χριστιανική σας ελπίδα. 16Αυτό όμως να το κάνετε με πραότητα και φόβο Θεού, έχοντας κα­θαρή τη συνείδησή σας. Έτσι, αυτοί που δυσφημούν την καλή σας χριστιανική συμπεριφορά θα καταντροπιαστούν γι’ αυτά που σας κα­τηγορούν. 17Είναι καλύτερα να υποφέρετε — αν αυτό είναι το θέλημα του Θεού — επειδή κάνατε το καλό, παρά επειδή κάνατε το κακό. 18Γιατί κι ο Χριστός υπέμεινε το πάθος μια για πάντα για τις αμαρτίες μας,
ένας δίκαιος για χάρη των αμαρτωλών.
για να μας φέρει κοντά στο Θεό.
θανατώθηκε σωματικά.
το Πνεύμα όμως τον ζωοποίησε.
19Έτσι πήγε και κήρυξε στις φυλακισμένες στον Άδη ψυχές. 20Αυτές κάποτε δεν υπάκουσαν στο Θεό, όταν αυτός υπομονετικά περίμενε να μετανιώσουν. Έτσι έγινε λόγου χάρη τον καιρό του Νώε, τότε που ετοιμαζόταν η κιβωτός. Λίγοι, μονάχα, οχτώ όλοι κι όλοι, διασώθηκαν με την κιβωτό από το νερό, 21που ήταν ο τύπος του σημερινού βαπτί­σματος, το οποίο δεν είναι η αποβολή της ακαθαρσίας του σώματος αλλά η δέσμευση που αναλαμβάνετε ευσυνείδητα απέναντι στο Θεό. Με το βάπτισμα κερδίζετε τώρα κι εσείς τη σωτηρία σας, χάρη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού, 22που πήγε στον ουρανό και κάθισε στα δεξιά του Θεού, αφού υπέταξε τους αγγέλους, τις εξουσίες και τις δυνάμεις.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
Η αλλαγή στον τρόπο της ζωής

         Αφού, λοιπόν, ο Χριστός πέθανε για μας ως άνθρωπος, πρέπει κι εσείς να οπλιστείτε με το ίδιο φρόνημα, γιατί όποιος πέθανε ως προς τον παλαιό άνθρωπο, έπαψε να ζει μέσα στην αμαρτία. 2Από τώρα, λοιπόν, και στο εξής πρέπει να ζείτε την υπόλοιπη ζωή σας όχι σύμφωνα με τις ανθρώπινες επιθυμίες, αλλά σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. 3Έχετε ξοδέψει αρκετό χρόνο στο παρελθόν ζώντας όπως ήθελαν οι εθνικοί μέσα δηλαδή σε κάθε λογής αισχρότητες, αμαρ­τωλές επιθυμίες, μεθύσια, κραιπάλες, οργιαστικά γλέντια κι ασεβείς ειδωλολατρικές τελετές. 4Και τώρα που δεν τους ακολουθείτε σ’ αυτό το κατρακύλισμα της ασωτίας παραξενεύονται και σας κακολογούν. 5Θα δώσουν όμως λόγο σ’ εκείνον που όπου να ’ναι θα κρίνει ζωντα­νούς και νεκρούς. 6Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ο Χριστός κήρυξε το χαρμόσυνο μήνυμά του και στους νεκρούς, ώστε παρ’ ό,τι ως άνθρω­ποι έχουν καταδικαστεί να είναι θνητοί, να βρουν στην τελική κρίση του Θεού τη ζωή που χορηγεί το Πνεύμα.
7Όπου να ’ναι, όλα τελειώνουν. Γι’ αυτό πρέπει να είστε εγκρατείς και νηφάλιοι, για να μπορείτε να προσεύχεστε. 8Πάνω απ’ όλα να αγαπάτε ο ένας τον άλλο με όλη σας την ψυχή, γιατί η αγάπη καλύπτει πολλές αμαρτίες 9Να είστε φιλόξενοι μεταξύ σας, χωρίς να βαρυγκο­μάτε. 10Ο Θεός σάς εμπιστεύτηκε τη χάρη του με ποικίλους τρόπους. Ο καθένας σας, λοιπόν, σαν καλός διαχειριστής της θείας χάριτος, ας χρησιμοποιεί το χάρισμά του για να υπηρετεί τους άλλους. 11Όποιος κηρύττει, να διακηρύττει το λόγο του Θεού και μόνο. Όποιος προσ­φέρει υπηρεσία, να το κάνει με τη δύναμη που του δίνει ο Θεός, για να δοξάζεται σ’ όλα ο Θεός δια του Ιησού Χριστού. Σ’ αυτόν ανήκει παν­τοτινά η δόξα και η δύναμη. Αμήν.

Το προνόμιο να υποφέρει κανείς για χάρη του Χριστού

12Αγαπητοί μου, μην παραξενεύεστε για τη φοβερή δοκιμασία με την οποία δοκιμάζεστε, σαν να ήταν κάτι παράξενο. 13Αντίθετα, να χαίρεστε που συμμετέχετε στα παθήματα του Χριστού, γιατί έτσι θα γεμίσετε χαρά κι αγαλλίαση, όταν αποκαλυφθεί η δόξα του. 14Ευτυχισμένοι είστε αν σας ντροπιάζουν για το όνομα του Χριστού. Γιατί το Πνεύμα του Θεού σ’ όλη του τη μεγαλοπρέπεια και δύναμη αναπαύε­ται σ’ εσάς· αυτό το όνομα απ’ αυτούς βλασφημείται, από σας όμως δοξάζεται. 15Προσέχετε να μη φτάνει κανένας από σας να υποφέρει τιμωρίες επειδή σκότωσε ή έκλεψε ή έκανε κακό ή αναμείχθηκε σε ξένες υποθέσεις. 16Αν όμως υποφέρει γιατί είναι χριστιανός, να μην ντρέπεται αλλά να δοξάζει το Θεό γι’ αυτό. 17Είναι καιρός πια ν’ αρχί­σει η κρίση απ’ το λαό του Θεού. Κι αν η κρίση αρχίσει πρώτα από μας, σκεφτείτε τι έχει να γίνει με όσους δε δέχονται το ευαγγέλιο του Θεού. 18Κι αν μόλις και μετά βίας σώζονται οι δίκαιοι άνθρωποι, τι θα συμβεί με τους αμαρτωλούς και απίστους;
19Εκεινοι, λοιπόν, που υποφέρουν, γιατί έτσι το θέλησε ο Θεός, ας εμπιστεύονται τον εαυτό τους με τις καλές τους πράξεις στο Θεό, που κρατάει τις υποσχέσεις του.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο
Προτροπές στο ποίμνιο της Εκκλησίας

     Στους πρεσβυτέρους σας έχω να δώσω μερικές συμβουλές ως πρεσβύτερος κι εγώ, μάρτυρας των παθημάτων του Χριστού και μέτοχος στη δόξα του, που θ’ αποκαλυφθεί μελλοντικά. 2Να ποιμαί­νετε το ποίμνιο που σας εμπιστεύτηκε ο Θεός, όπως αυτός θέλει, δη­λαδή με τη θέλησή σας, κι όχι κάνοντας αγγαρεία· με προθυμία κι όχι για τα χρήματα. 3Μην καταδυναστεύετε αυτούς που ποιμαίνετε, αλλά να είστε υπόδειγμα στο ποίμνιό σας. 4Κι όταν έρθει ο Χριστός, ο αρχηγός όλων των ποιμένων, θα πάρετε το αμαράντινο στεφάνι της δόξας.
5Το ίδιο κι εσείς, οι νεότεροι· να υποτάσσεστε στους πρεσβυτέ­ρους. Κι όλοι μαζί να υπηρετείτε με ταπείνωση ο ένας τον άλλο. Γιατί,
ο Θεός εναντιώνεται στους υπερήφανους,
στους ταπεινούς όμως δίνει τη χάρη του.
6Ταπεινώστε, λοιπόν, τους εαυτούς σας κάτω από τη δύναμη του Θεού, για να σας εξυψώσει την ώρα της κρίσεως. 7Αφήστε όλες σας τις φροντίδες σ’ αυτόν, γιατί αυτός φροντίζει για σας.
8Να είστε νηφάλιοι κι άγρυπνοι. Ο αντίπαλός σας ο διάβολος περιφέρεται σαν το λιοντάρι που βρυχάται, ζητώντας κάποιον να καταβροχθίσει. 9Αντισταθείτε σ’ αυτόν, μένοντας ακλόνητοι στην πίστη σας. Να ξέρετε πως τις ίδιες δοκιμασίες υπομένουν κι οι αδελφοί σας χριστιανοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. 10Ο Θεός όμως, ο οποίος σας μοι­ράζει τα κάθε λογής χαρίσματα και σας καλεί να πάρετε μέρος στην παντοτινή δόξα του δια του Ιησού Χριστού, μετά την παροδική σας δο­κιμασία θα σας αποκαταστήσει και θα σας δυναμώσει πνευματικά, θα σας στηρίξει και θα σας στεριώσει πάνω σε σωστή βάση. 11Σ’ αυτόν ανήκει η δόξα και η δύναμη παντοτινά. Αμήν.

Τελικοί χαιρετισμοί

12Σας έγραψα τούτη τη σύντομη επιστολή με τη βοήθεια του Σιλουανού, που τον θεωρώ πιστό αδελφό, για να σας διαβεβαιώσω πως αυτά που σας έγραψα είναι η αληθινή χάρη του Θεού, στην οποία έχετε μείνει σταθεροί.
13Σας στέλνει χαιρετίσματα η εκκλησία από τη Βαβυλώνα, που τη διάλεξε, όπως κι εσάς, ο Θεός. Σας στέλνει χαιρετίσματα ο Μάρκος, ο πνευματικός μου γιος. 14Χαιρετήστε ο ένας τον άλλο με το αδελφικό φίλημα της αγάπης.
Εύχομαι, όσοι ανήκετε στον Ιησού Χριστό να ειρηνεύετε. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου